Veel Nederlandse gemeenten zitten in hun maag met dakloze of verslaafde Polen. Het is vaak moeilijk ze hier te helpen, dus betalen Amsterdam, Den Haag en Utrecht mee aan de opvang van die probleemgevallen in Polen. Ambtenaren uit die steden zijn in het land om te kijken hoe het gaat met de teruggekeerde verslaafde Polen.
De Poolse organisatie Barka heeft de afgelopen maanden ruim 130 Polen van de straat geplukt en begeleid naar hun thuisland. Daar werden ze opgevangen in een boerderij op het platteland, waar ze leren terugkeren in de maatschappij. Barka vangt ook daklozen uit Polen zelf op.
‘Geen oplossing meer’
De Poolse arbeider Vincent vertelt tijdens het bezoek over zijn ervaringen. Hij kwam naar Nederland, omdat hij van een vriend hoorde dat daar werk voor hem was. Hij vond een baan bij een kwekerij in Nijmegen. Toen zijn contract verliep, raakte hij zijn woning en uitkering kwijt. “Ik dronk en gebruikte drugs. Ik zag geen oplossing meer. Ik had geen geld om terug te gaan en wilde dat ook niet. “
Vincent zegt dat hij aanvankelijk niets zag in het verzoek van Barka om terug te keren naar Polen. “Maar tijdens een nuchter moment besloot ik toch in te gaan op het aanbod. Ik ben hier nu een half jaar en ben blij om terug te zijn. Ik heb medelijden met de mensen zoals ik, die nu nog in Nederland zijn”, zegt Vincent.
Corporaties
De verslaafden worden in Polen aan nieuw werk geholpen in sociale corporaties. Eén van die corporaties staat in het dorp Kwilcz, 60 kilometer buiten Poznan. Vijf dakloze Polen hebben er inmiddels werk gevonden. Twee mannen verrichten klussen voor de gemeente. Een van de vrouwen runt een plantenwinkeltje in het voormalige stationsgebouw in het dorp. In hetzelfde gebouw werken twee vrouwen in een naaiatelier. De Polen doen het werk zelfstandig en onder hun eigen verantwoordelijkheid.
Ook is er een deal gesloten met Volkswagen in Kwilcz. Teruggekeerde Polen kunnen daar containers repareren en uniforms maken voor personeel van het autobedrijf.
Aan het werk
Het vinden van werk is dé oplossing voor de probleem-Polen, zegt Barka-oprichter Sadowski. Ze is heel duidelijk over het verstrekken van uitkeringen aan alcoholisten en mensen met psychische problemen. “Geef ze nooit, nooit een uitkering zonder er wederdiensten voor te vragen. Anders maak je ze afhankelijk.”
Volgens haar moeten de Polen met kleine stapjes mee gaan doen in de samenleving. “Laat ze bouwen aan huizen, werken in tuinen en kleding naaien in ruil voor een financiële bijdrage. Het is de enige manier ze uit hun benarde positie te halen en dan valt er nog veel van hun leven te maken.”
Amsterdam, Den Haag en Utrecht betalen zelf voor de hulp aan de Polen. Die drie gemeenten hopen dat het nieuwe kabinet wil bijschieten.”