art2

Antwerps schepen Fons Duchateau in gesprek met de beheerder van de ecologische Barka boerderij in Poznan, waar teruggekeerde Polen kunnen werken aan hun reïntegratie. Foto: joris van der aa

Twee jaar na de start van het terugkeerproject van de Barka Foundation, zijn al 82
dakloze Polen vanuit Antwerpen vrijwillig teruggekeerd naar hun thuisland.
Fedasil onderzoekt of het Antwerpse initiatief uitgebreid kan worden naar andere
steden.

Schepen van Sociale Zaken en OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) is samen met een delegatie van Fedasil op werkbezoek in Polen, om een aantal projecten van The Barka Foundation te bekijken. Die Poolse non-profitorganisatie bereidt dakloze landgenoten in het buitenland voor op hun terugkeer naar hun vaderland, helpt hen met hun verslavingsproblematiek en begeleidt hen intensief met het oog op de reïntegratie in de Poolse samenleving.

Weer op eigen benen

Barka bestaat in Polen al bijna 30 jaar en is al jaren actief in Nederland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Toen de stad Antwerpen twee jaar geleden in zee ging met Barka, had het bestuur twee Antwerps schepen Fons Duchateau in gesprek met de beheerder van de ecologische Barka boerderij in Poznan, waar teruggekeerde Polen kunnen werken aan hun reïntegratie. Foto: joris van der aa doelen voor ogen. “In de eerste plaats wilden we de Poolse daklozen die in Antwerpen in een totaal uitzichtloze situatie leefden, helpen”, aldus Duchateau. “Dankzij Barka krijgen ze de kans om hun leven opnieuw op de rails te zetten in hun eigen land. Barka helpt niet alleen met het zoeken naar oplossingen voor hun psychische en lichamelijke problemen, die vaak het gevolg zijn van een alcoholverslaving, Barka biedt hen ook de kans om werk ervaring op te doen. De organisatie beheert een groot netwerk van sociale ondernemingen, die kwetsbare mensen gaandeweg leren om weer op eigen benen te staan.”

art2

Dat Poolse daklozen voor heel wat overlast zorgen in Antwerpen, was een bijkomende reden om mee te werken aan het terugkeerproject. Ruim een derde van de personen die terugkeerden, had minstens één proces-verbaal. 20% had zelfs vijf of meer processen-verbaal op zijn naam. “Barka bereikt vooral alleenstaande mannen tussen 26 en 50 jaar”, aldus Duchateau. “20% is vrouw. 9 van hen werden begeleid bij hun effectieve terugkeer.”

Het succes van het Barka-project krijgt mogelijk navolging in de rest van ons land. De federale overheid onderzoekt of het concept ook in de andere steden kan worden geïntroduceerd. Een delegatie van Fedasil is momenteel samen met schepen Duchateau bij Barka in de Poolse stad Poznan. Fedasil wil mobiele Barka-teams de straat op sturen om overal in ons land dakloze Polen te overtuigen om terug te keren naar hun vaderland.
Andere verwachtingen
De Polen zijn overigens niet de enige groep migranten die in groten getale vertrekken uit Antwerpen. Ook Mongolen, Oekraïners, Irakezen en Afghanen keren steeds vaker vrijwillig terug. In 2016 gingen al 200 Oekraïners, 86 Mongolen, 77 Irakezen en 21 Afghanen terug naar hun land van herkomst. In totaal vertrokken dit jaar al 594 migranten vrijwillig naar huis. “Vooral de snelle terugkeer van Irakezen valt op”, klinkt het op kabinet van Duchateau. “Dat heeft vooral te maken met het feit dat nieuwkomers totaal andere verwachtingen van ons land hadden.”