Skip to main content

Veelgestelde vragen

Administratieve ondersteuning

Kunnen jullie helpen bij registratie in het RNI/ BRP en bij het verkrijgen van een BSN?

Ja, wij kunnen helpen bij:

  • Registratie in het RNI (Registratie Niet-Ingezetenen) – voor verblijf korter dan 4 maanden in Nederland.
  • Inschrijving in de BRP (Basisregistratie Personen) – voor verblijf langer dan 4 maanden in Nederland.

Bij beide registraties wordt direct een BSN (Burgerservicenummer) verstrekt.

Waarom heeft een EU-burger een BSN nodig?

Een BSN is ook voor een EU-burger noodzakelijk. Je hebt in Nederland een BSN nodig om:

  • te werken (voor salarisadministratie en belastingzaken)
  • een bankrekening te openen
  • een zorgverzekering af te sluiten
  • toegang te krijgen tot Nederlandse overheidsdiensten

Kunnen jullie helpen met het aanvragen van DigiD?

Ja, wij ondersteunen EU-burgers bij het aanvragen van een DigiD (digitale identiteit). Hiermee kan je veilig online inloggen bij overheidsinstanties en andere officiële instanties in Nederland. Ook niet-ingezetenen (RNI-geregistreerden) kunnen een DigiD aanvragen.

Kunnen jullie helpen bij de aanvraag van een paspoort?

Ja, wij ondersteunen EU-burgers bij het leggen van contact met het betreffende consulaat en bij het aanvragen van een paspoort, mits dit een logische en noodzakelijke stap is in het herstel- en re-integratieproces.

Huisvesting en opvang

Hebben jullie eigen opvang?

Nee, Stichting Barka heeft in Nederland geen eigen opvangfaciliteiten. Wij werken samen met andere organisaties en instellingen om, indien nodig, (tijdelijke) opvang te regelen.

In Polen heeft Stichting Barka zelfvoorzienende woon- en werkgemeenschappen. In andere EU-landen faciliteren we, afhankelijk van de situatie, bij een warme overdracht, de toegang van een kwetsbare EU-burger tot maatschappelijke opvang, medische instellingen, verslavingsklinieken, revalidatieklinieken etc.

Kunnen jullie opvang bieden?

Wij kunnen bemiddelen bij de toegang van een kwetsbare EU-burger tot een opvangvoorziening voor dakloze personen in Nederland. Als de betreffende persoon sociale rechten in Nederland kan claimen (bijvoorbeeld door een relevante arbeidsgeschiedenis of een andere rechtmatige verblijfsstatus), dan kan hij/zij worden opgevangen binnen de reguliere zorg. Wij ondersteunen ook bij het verzamelen van de noodzakelijke bewijzen om de rechtmatige status vast te stellen.

Als een EU-burger (nog) geen toegang krijgt tot de reguliere maatschappelijke opvang, zijn er – afhankelijk van de gemeente waarin de persoon zich bevindt (regiobinding) – mogelijkheden voor tijdelijk verblijf in een van de speciaal ingerichte kortdurende EU-opvangen. Vanuit deze opvang werken we aan het creëren van een toekomstperspectief, zodat iemand uit de situatie van dakloosheid kan komen.

Kunnen jullie huisvesting regelen?

Nee, wij beschikken zelf niet over woningen. Wel kunnen wij advies en begeleiding bieden om mensen op weg te helpen om passende huisvesting te vinden.

De arbeidsovereenkomst wordt beëindigd en de persoon verliest hierdoor zijn verblijfplek. Wat kan hij/zij doen?

Als iemand niet voldoende zelfredzaam is om zelf actie te ondernemen, is het belangrijk om direct contact op te nemen met een hulpverlener. Zodra het zorgsignaal bij ons binnenkomt, gaan wij samen met de betreffende persoon op zoek naar de meest realistische kortetermijnoplossing.

Afhankelijk van de persoonlijke situatie zijn er meerdere opties mogelijk:

  • Toetsing van de toegangsmogelijkheden tot reguliere noodopvang of speciaal ingerichte kortdurende EU-opvangen en, indien nodig, het verkrijgen van andere sociale voorzieningen (zoals uitkeringen, noodhulp of juridische bijstand).
  • Directe herintrede op de Nederlandse arbeidsmarkt (werk en accommodatie).
  • Opnieuw aansluiting vinden met het land van herkomst.

 

Werk en inkomen

Kunnen jullie helpen met het aanvragen van een uitkering (ziektewetuitkering, WW, bijstand, daklozenuitkering)?

Ja, wij kunnen mensen begeleiden bij het aanvragen van een ziektewetuitkering, WW (werkloosheidsuitkering), bijstand en/of daklozenuitkering. Wij zorgen dat de benodigde documenten verzameld worden en de juiste stappen doorlopen worden.

Kunnen jullie helpen met het zoeken naar werk?

Ja, wij bieden ondersteuning bij het vinden van werk in de vorm van:

  • Begeleiding bij het opstellen van een cv en sollicitatiebrief.
  • Ondersteuning bij het zoeken naar vacatures en het sollicitatieproces.
  • Contact leggen met relevante werkgevers en instanties.
  • Doorverwijzing naar cursussen of opleidingen om vaardigheden te verbeteren (meest voorkomend: VCA-certificaat, heftruckcertificaat, taallessen, etc.).

Kunnen jullie helpen bij financiële problemen en schulden?

Ja, wij kunnen ondersteuning bieden bij minder complexe financiële problemen, zoals het opstellen van persoonlijke betalingsregelingen. Voor complexere schuldenproblematiek werken wij samen met gespecialiseerde schuldhulpverleningsinstanties.

Zorg en begeleiding

Kunnen jullie helpen bij huiselijk geweld?

Ja, wij kunnen EU-burgers die betrokken raken bij huiselijk geweld ondersteunen. We zorgen ervoor dat zij de begeleiding van gespecialiseerde hulpverleningsinstanties ontvangen en deze goed kunnen begrijpen en volgen. Daarnaast denken we mee met zowel de cliënt als de gespecialiseerde hulpverleners om de nodige bescherming en ondersteuning te waarborgen.

Kunnen jullie iets doen voor mensen met psychische problemen?

Ja, afhankelijk van de situatie kunnen wij mensen doorverwijzen en laagdrempelig contact faciliteren met de juiste psychische hulpverlening, zowel in Nederland als in hun land van herkomst, zodat zij de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben.

 

Wat kunnen jullie betekenen voor mensen die ontslagen zijn uit de gevangenis?

Wij kunnen deze mensen begeleiden bij hun re-integratie in de samenleving door (her)intrede op de Nederlandse arbeidsmarkt te ondersteunen en, indien van toepassing, hen in contact te brengen met relevante instanties en ondersteuningsprogramma’s, zowel in Nederland als in het land van herkomst.

 

Kunnen jullie iets doen voor mensen die verslaafd zijn?

Afhankelijk van de situatie kunnen wij mensen doorverwijzen en laagdrempelig contact faciliteren met detox- en verslavingsklinieken. Dit kan zowel in Nederland als in het land van herkomst, afhankelijk van de verzekeringsstatus en taalvaardigheid van de persoon.

Kunnen jullie helpen met terugkeer naar het land van herkomst?

Ja, wij kunnen kwetsbare en dakloze mensen die geen perspectief meer in Nederland hebben, helpen om weer aansluiting te vinden bij hun land van herkomst. Vaak kiezen mensen ervoor om terug te keren naar hun familie en binnen hun vertrouwde omgeving aan te sterken. Sommigen durven of kunnen die optie niet benutten en hebben meer ondersteuning nodig bij het terugkeerproces.

Afhankelijk van wat passend is, kan een warme overdracht naar Barka’s zelfvoorzienende woon- en werkgemeenschappen plaatsvinden of naar een maatschappelijke opvang, medische instelling, verslavingskliniek of revalidatiekliniek in het land van herkomst.

Kunnen jullie als tolk optreden?

We zijn geen officiële tolken, maar als de situatie daarom vraagt, ondersteunen we bij het overbruggen van communicatieproblemen, vooral wanneer taalbarrières een obstakel vormen in het herstel- en re-integratieproces van een kwetsbare persoon.

Kunnen jullie helpen bij bemiddeling van een conflict tussen een werknemer en werkgever?

Ja, wij kunnen EU-burgers bijstaan bij conflicten met hun werkgever. Als onze bemiddeling niet tot een oplossing leidt, kunnen wij de werknemer doorverwijzen naar juridische hulp of andere instanties die verdere specialistische ondersteuning kunnen bieden.

Staat jouw vraag er niet bij? Neem contact met ons op.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.