Piotr is in Polen geboren. Toen hij 20 was kwam hij naar Nederland. Nu woont hij alweer 15 jaar in Amsterdam en heeft hij zijn Poolse paspoort ingeruild voor een Nederlands paspoort. Hij werkt in de horeca, studeert psychologie én is actief als vrijwilliger voor stichting Barka. Zijn werkervaring bij Barka is voor hem een verrijking. “Het is zo belangrijk dat mensen in nood ergens terecht kunnen waar iemand naar ze luistert. Veel mensen raken in de problemen omdat ze hun rechten niet kennen. Daarom geven we bij de mensen advies en informatie. Dit kan het verschil zijn tussen een dak boven je hoofd of niet.”
In de horeca valt het Piotr op hoe openhartig mensen hun levensverhaal en problemen met hem delen. Met een studie psychologie wil hij de basis leggen om straks professioneel mensen te kunnen helpen. Zijn studie doet hij in Polen. Om een praktische reden: studeren in Polen is een stuk goedkoper. Daarom reist hij in ieder geval een keer per maand naar Polen. In combinatie met zijn werk en vrijwilligerswerk is dat best pittig. “Het is een kwestie van goed plannen. Soms werk ik 1 dag in de week, soms 2 dagen voor Barka. Ook kan ik thuis de telefoon opnemen. Dat zijn zo 20 tot 30 telefoontjes in een paar uur.”
Toen hij naar Nederland kwam, had Piotr geen plan. “Nederland was niet het land van mijn eerste voorkeur. Ik spreek redelijk goed Duits dus ik wilde eigenlijk naar Duitsland of Oostenrijk. Een vriend van mij maakte me enthousiast voor Nederland. Ik kon direct aan het werk in de horeca, want had alle papieren en certificaten.” Hij is goed terechtgekomen, kon 10 jaar geleden een huis kopen in Amsterdam en heeft zijn weg in de Nederlandse samenleving snel gevonden. Helaas geldt dat niet voor iedereen die hiernaartoe komt op zoek naar werk of een betere toekomst. Daar is Piotr zich maar al te bewust van.
Voor zijn studie psychologie moest Piotr een stage volgen. Zo kwam hij 2 jaar geleden bij Barka terecht als stagiair. Daarna is hij gebleven. In het Support- en informatiecentrum in Utrecht werkt hij nu als vrijwilliger. Daar helpt hij mensen – vooral migranten uit Oost- en Midden-Europa, maar ook mensen uit Spanje of Portugal – die in nood komen of andere problemen hebben. “Veel mensen komen bij ons met het verhaal dat ze hun huis uit moeten omdat ze geen werk meer hebben. Ze weten niet dat ze in veel gevallen nog 4 weken kunnen blijven en tijd hebben om andere huisvesting te zoeken.” Piotr informeert buitenlandse uitzendkrachten over hun rechten en werkt ook nauw samen met Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten (SNCU). Ook koppelt hij mensen aan het Juridisch Loket of doet navraag bij de psycholoog van Barka als hij denkt dat iemand psychische hulp nodig heeft.
“Ik zet nooit druk en nog belangrijker: ik ben altijd neutraal. Wat iemand ook vertelt, of welke achtergrond iemand heeft; dat maakt mij niet uit.”
Mensen vertellen hem veel, maar soms is er ook wat terughoudendheid. In het Support- en informatiecentrum kan het best druk zijn en vinden mensen het toch vervelend als een ander kan horen wat je zegt. Toch neemt hij de tijd om te luisteren en ook door te vragen. “Ik zet nooit druk en nog belangrijker: ik ben altijd neutraal. Wat iemand ook vertelt, of welke achtergrond iemand heeft; dat maakt mij niet uit.”
Het werk bij Barka brengt Piotr veel. “Ik leer elke dag nieuwe dingen, over toeslagen, regels en de situatie van daklozen. Er zijn veel misverstanden over daklozen. Het is niet zo dat iedereen die dakloos is, verslaafd is. Soms gaat het mis, omdat iemand zijn baan kwijtraakt en zijn rechten niet kent. En dan beginnen de problemen.”
Piotr wil graag nog langere tijd voor Barka werken. “Als je mensen echt wilt helpen, dan zit je bij Barka op de juiste plek. Je kunt veel leren, krijgt altijd hulp van collega’s en leert veel organisaties kennen.” Er staat nog een wens op zijn lijstje: een keer een kijkje nemen bij de Barka organisatie in Polen. “Ik heb al veel Leaders ontmoet. Dat zijn echt goede mensen, ik ben daarvan onder de indruk, dus ik wil zeker een keer langsgaan.”